Focus op Fotografie: Meesterportretten
Artistieke en redactionele portretfoto’s met diepgang
Hoe maak je portretten met meer diepgang? Een goede methode daarvoor is om het maken van een portret te zien als een ontmoeting tussen jou en het model. Zo wordt het portretteren een echte interactie en dring je door tot de kern van de geportretteerde. Jasper van Bladel geeft je in zijn boek ‘Meesterportretten’ de kennis en werkwijze om jouw portretfotografie sterk te verbeteren.
Jasper van Bladel is mediafotograaf. Hij fotografeert bekende Nederlanders voor diverse media en is ook de vaste fotograaf van het televisieprogramma ‘Showroom’, waarvoor hij de gasten vastlegt. De nadruk ligt daarbij op het portret als ontmoeting. Elke portretfoto is een interactie tussen de fotograaf en de geportretteerde. Jasper legt uit hoe je te werk kunt gaan bij het smeden van een band en hoe je de geportretteerde op zijn of haar gemak kunt stellen. Het gaat er daarbij om dat je je openstelt, tijd doorbrengt met en oprecht geïnteresseerd bent in degene die je fotografeert. Jasper zegt zelf dat hij van de ontmoetingen met de bijzondere mensen die hij fotografeerde waardevolle levenslessen heeft overgehouden. Die levenslessen vindt hij zelfs belangrijkere dan het portret zelf. Omdat dit een houding van openheid uitdrukt, is dat een cruciaal ingrediënt van het portret geworden: treed mensen met open vizier tegenmoet en ze geven zich bloot. Door het respect dat je hen betoont, krijg je een inkijk in hun diepste zielenroerselen. En dat verleent nu juist de diepgang aan een portret waar je als fotograaf naar op zoek bent.
Voorbereiding
In het boek staan tips voor de ideale research voor een portretsessie en de beste voorbereiding. Je moet weten wie en wat je fotografeert en hoe die persoon eerder is gefotografeerd. Dat laatste zorgt ervoor dat je niet op de standaardmanier werkt en door de doorsnee poseerhouding van bijvoorbeeld een BN’er heen breekt. Verder let je tijdens de ontmoeting goed op. Je stelt niet alleen de geportretteerde op zijn gemak, maar observeert ook wat zijn natuurlijke manier van kijken is en hoe zijn gezicht en lichaam zo natuurlijk en authentiek mogelijk zijn. Daarvoor staan in het boek vele voorbeelden en richtlijnen voor de handigste werkwijze bij portretfotografie.
Interviews
In het boek staan interviews met vijf meesters in de portretfotografie. Zij blinken uit in het portret als ontmoeting, gaan niet over één nacht ijs en zorgen voor een band met het model die getuigt van respect.
- Jan Banning bespreekt zijn manier van documentaire portretfotografie; dus hoe hij met een portret een hele wereld, het lot en het levensverhaal van een groep mensen kan vastleggen.
- Suzanne Jongmans speelt samen met haar modellen met het medium fotografie en met de notie van het heden en verleden dat zij op ingenieuze wijze met elkaar verweeft.
- Harmen de Jong portretteert al vijftien jaar bekende Nederlanders voor Het Parool. Hij legt uit hoe hij samen met de geportretteerde tot een idee voor een spannende portretfoto komt die opvalt in de krant omdat hij afwijk van de gebaande paden.
- Susanne Middelberg is een meester van de karakterportretten. Zij legt uit hoe je een prachtige blik en houding kunt krijgen en hoe je het licht fabelachtig kunt maken.
- Vincent Mentzel is de oudgediende van de Nederlandse parlementaire fotografie. Zijn foto’s blinken uit door de band die hij in korte tijd met de hoogwaardigheidsbekleders en politici voor zijn lens weet te smeden. Hij legt de mensen niet vast in hun rol of functie, maar altijd als mens.
Techniek
Hoewel in het boek vele technische tips staan, voert techniek niet de boventoon. Uiterst inspirerend is dat het boek je leert om veel betere portretten te maken met de spullen die de meeste fotografen al in huis hebben. Een lichtsterk objectief en bestaand licht zijn ruim voldoende ingrediënten om tot een portretfoto met diepgang te komen. Hoe, dat leer je in dit boek.
- Inkijkexemplaar.pdf - 905 kB